top of page
Yazarın fotoğrafıİkonion Hukuk ve Kariyer Derneği

YAPAY ZEKA VE HUKUK - ÖNERİLER

Moderatör: Şaban İbrahim Göksal

LegalTech Çalışma Grubu

-07.02.2021-


LegalTech çalışma grubu olarak İkonion Akademi'de bu kez, "Yapay Zeka ve Hukuk" konu başlığı ile değerli konuğumuz Av. Dr. Başak Ozan Özparlak’ı ağırladık. Konuğumuz tarafından önerilen çeşitli kaynakları sizler için derledik. Keyifli okumalar dileriz!



Avrupa Parlamentosu’nun yapay zekâ ve robot teknolojilerindeki gelişmeler sonrası medeni hukuk için 2017 yılında üye devletlere sunmuş olduğu öneri niteliğindeki kanun taslağı. İlgili taslağı incelediğimizde akıllı otonom robot ve yapay zekâ üreticileri ile kullanıcılarına yönelik etik ve meslekî esaslarda, robotikte göz önünde bulundurulması önem arz eden etik ilkelerde, sorumluluk rejiminde, iş hukukunda, sorumluluk hukukunda, fikrî mülkiyet hukukunda ve sair alanlarda gerçekleştirilmesi gereken yasal düzenlemelerin çerçevesini âkit devletlere önermektedir.



İlgili çalışmada Avrupa Parlamentosu, yapay zekâ, geliştirilmesi, kullanım alanları ve kullanılabilecek alanları değerlendirmiştir. Ayrıca ilgili teknoloji, kullanım alanları ve bu alanlarda yapılması gereken kanuni düzenlemeler konusunda think thank yapılmıştırtır.



İlgili raporda CAHAI yapay zekâ teknolojisi, bu teknolojinin geliştirilmesi ve kullanılması ile demokrasi, insan hakları, bireysel özgürlük ve eşitlik gibi temaların uğrayacağı zararları ve bu zararların önüne geçebilmek için yapılması gerekenlerden bahsedilmiştir. Ayrıca bu konuda ulusal düzenlemelere de yer verilmiştir.



CAHAI, 15-17 Aralık tarihlerinde toplanıp yapay zekâ ve kanunlaştırma çalışmaları ile alakalı bir fizibilite çalışması gerçekleştirmiştir. Bu toplantıda ilgili teknolojinin kullanım alanları ve kanunlaştırma süreçleri derinlemesine tartışılmıştır. Bu iki günlük çalışma sonrası Avrupa Konseyinin kanunlaştırma çalışmaları için mutabık bir rapor hazırlanmıştırtır.



Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanmış bu raporda ekosisteme güven ve mükemmellik kazandırmak için politikaların ve kanunların çerçevesi çizilmiştir. İlgili raporda üç konuya odaklanılmıştır. Bu konular; Avrupa Birliği ekonomisi ve yönetimi için yapay zeka sağlayan ve geliştiren geliştiricilere karşı gerçekleştirilecek spesifik aksiyonlar, yapılabilecek kanunlaştırma seçenekleri ve güvenli, ilerisi öngörülebilen yapay zeka çalışmalarıdır.



CEPEJ ilgili raporda yapay zekâ ve etik değerlendirmelerinde bulunmuş ve bu konuda prensipler belirlemiştir.




Kaliforniya'da düzenlenmiş bu kanun nesnelerin interneti hakkında düzenlemeler içermektedir. Otonom araçlar, akıllı sistemler ve ağ üzerinden yönetebilen nesneler hakkında hazırlanmıştır.


Kitap Önerileri:

  1. Çok Uluslu Şirketlerin Uluslararası Hukuk Kişiliği (Deniz Baran)

  2. Introduction to Machine Learning (Ethem Alpaydın)

  3. Yapay Öğrenme (Ethem Alpaydın)

  4. Azınlığın Zenginliği Hepimizin Çıkarına mıdır? (Zygmunt Bauman)

  5. Hukuk Ekolojisi: Doğa ve Toplumla Uyumlu Bir Hukuk Sistemine Doğru (Fritjof Capra)

  6. Monte Cristo Kontu (Alexandre Dumas)

  7. Anima-lizm (Can Batukan)

  8. Biz (Yevgeni Zamyatin)

  9. Birinci Dünya Savaşı'na Giden Yolda Osmanlıların Drednot Düşleri (Serhat Güvenç)

  10. Dar Koridor (Daron Acemoğlu)

  11. Sağlık Bilimlerinde Yapay Zeka, Çağlayan Kitabevi,2019.


Gelecek etkinliklerde görüşmek üzere! Yaklaşan etkinliklerimize buradan ulaşabilirsiniz.


Derleyen: Şaban İbrahim Göksal

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page